Olejek rycynowy a zmarszczki

Olejek rycynowy to produkt roślinny, którego inna nazwa to olej rącznikowy. Wykonywany jest bowiem z nasion rośliny zwanej rącznikiem pospolitym – która w Polsce jest rośliną roczną, należącą do rodziny wilczomleczowatych, przy czym jest silnie trująca. Jest jednak również rośliną leczniczą, działającą przeczyszczająco, jak też wykorzystywaną przy chorobach pochwy, w okulistyce i do leczenia chorób skórnych. Olejek rycynowy znajduje zastosowanie także w kosmetyce – między innymi, jak odkryto, pozwala on bowiem redukować zmarszczki! Co warto o nim wiedzieć?

Olej rycynowy – właściwości

Olej rycynowy składa się głównie z glicerydu 18-węglowego kwasu rycynowego. W mniejszej części zaś jego składnikami są również: glicerydy kwasu oleinowego, glicerydy kwasu linolowego, glicerydy kwasu retinolowego, a także glicerydy kwasu stearynowego. Choć – jak wspomniano we wstępie – sam olejek rycynowy, znajdujący się w nasionach rącznika pospolitego jest dla człowieka bardzo silną trucizną, specjalny sposób produkcji sprawia, że olej rycynowy, który można kupić w aptekach, sklepach zielarskich i sklepach kosmetycznych nie tylko trujący nie jest, ale i pomaga w utrzymaniu ciała w zdrowiu i pięknie. Olej wyciskany jest bowiem na zimno i wygotowywany wraz z wodą. Dzięki temu trująca rycyna ulega rozkładowi.
Znany nam olejek rycynowy jest cieczą gęstą, niemal nierozpuszczalną w wodzie, która zamarza dopiero w temperaturze -24 stopni Celsjusza i może mieć kolor od białego do jasnożółtego.

Olej rycynowy – zastosowanie

Olejek rycynowy znany jest ze swoich właściwości przeczyszczających, jednak to nie są jedyne jego zalety. W medycynie wykorzystywany jest również między innymi do wywoływania opóźniających się porodów u ciężarnych kobiet. W medycynie alternatywnej zaleca się stosowanie olejku rycynowego do leczenia nowotworów, choć nie potwierdzono jego właściwości w tym względzie. Olejek rycynowy znajduje również zastosowanie w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności, a także inhibitor pleśni. Powstrzymuje wiele pokarmów przed psuciem się.
Najszersze zastosowanie olej rycynowy ma jednak w kosmetyce, gdzie może być stosowany na włosy, na skórę, a nawet na paznokcie czy rzęsy. Produkuje się z niego mydła, przeróżne maści i kremy, jednak można go stosować także w nierozcieńczonej, gęstej wersji – prosto z buteleczki. Zagęszcza i wydłuża rzęsy oraz włosy, przy regularnym stosowaniu, odżywia paznokcie. Odkryto też, że stanowi on doskonałe remedium na takie problemy skórne, jak trądzik, brodawki, płytkie blizny, podrażnienia, otarcia i uszkodzenia skóry (działa wówczas łagodząco), ale także plamy wątrobowe, torbiele łojowe, rozstępy czy grzybice. Co ciekawe, może być stosowany również na zmarszczki, by je spłycić, a także prewencyjnie – by zapobiec ich przedwczesnemu pojawieniu się. Zobacz w jaki sposób przygotować maseczkę z olejem rycynowym.

Olejek rycynowy na zmarszczki

Dzięki regularnemu stosowaniu olejku rycynowego, można znacząco poprawić kondycję własnej skóry. Przede wszystkim staje się ona odpowiednio nawilżona, co chroni ją przed pojawianiem się zmarszczek mimicznych, czy przedwczesnych objawów starzenia, ale też wygładzona i miękka. Skóra jest dobrze napięta, elastyczna, wyraźnie ładniejsza i przyjemniejsza w dotyku. Olejek rycynowy potrafi zatrzymać wilgoć w naskórku, co przekłada się na jego piękniejszy wygląd.
Jest to idealna opcja zarówno dla kobiet, które boją się pojawienia zmarszczek, jak i dla tych, które już się z nimi zmagają – każda grupa może bez obaw wcierać olejek w skórę. Oczywiście, to także wspaniały sposób dla mężczyzn, by uchronić się przed zmarszczkami. Dzięki licznym witaminom, minerałom i kwasom omega-6, jakie zawiera olejek rycynowy, zmarszczki spłycają się, bądź napięta, odżywiona i nawilżona skóra w ogóle nie pozwala na ich powstanie.